Западно-Алтайский государственный природный заповедник

Батыс- Алтай мемлекеттік табиғи қорығында марал көші- қонды
болып табылалды. Көктемде көші- қон соқпақтары арқылы маралдар
РФ аумағынан қорық аумағына қайтады.

Негізінен олар қорық аумағын бұзаулау үшін және төлдерін өсіру
үшін пайдаланады, ал күзгі- қысқы кезеңде қорықпен шектесТаулы
Алтай аумағына көші- қон жасайды.Қыстауға негізінен аталықтары
қалады,, ұрғашылары бұзауларымен көші- қон жасайды. Қорық
аумағында мекен ету ауданы шектеулі, қары аз аудандарда
қыстайды, таудың оңтүстік бөктерінде.

Енді бірнеше қызықты деректерді қарастырайық:

  1. Маралдың аталығының неғұрлым күштірек болса соғұрлым оның
    даусы қарлыққан болады екен.
  2. Олар сортаңды жиі жалап, жерді кеміреді, организмге қажетті
    минералдарды алу үшін.
  3. Қысқа қарай маралдың терісі қоңыр- сұр түске айналады, ал
    түлеген соң жирен болады.
  4. Маралдардың үлкен мүйіздері болады- ұзындығы 120 сантиметрге
    дейін ал салмағы 12 килограмға дейін.
  5. Ересек аталықтарының салмағы 300 кг-нан асады.
  6. Маралдың құйрығының астында өзіне ғана тән – ақ дақ болады.
  7. Маралдардың мінезі ашушаң, күйгелек, араларында жиі жанжал
    болады.
  8. Олар аздаған отбасымен жүреді, кәрі аталықтары жалғыз жүреді.
  9. Жабайы табиғатта 12-14 жыл, еріксізде одан көбірек 25-30 жыл
    жасайды.
  10. Марал секіргенде 5-6 метр арақашықтықты артта тастайды екен.